Frågor och svar

Porträtt Följ kommentarerna via RSS -->

Hej,

Det har börjat dimpa ner lite frågor av er läsare i min mailbox, så jag tänkte svara på en del av dem här, kan ju vara jul för fler att få veta hur jag jobbar.

Första frågan ut;

“Så roliga och färgglada teckningar du gör! Undrar en sak…när du tecknar för att ex. göra barnbok, vilka mått anv. du på teckningspappret? Och vad för sorts papper…inget blankt va?
Undrar lite för jag får det inte att gå ihop riktigt…jag och grannen satt och diskuterade och jag sade då att man måste ju måla i stort format , den kan krympa i hop det sedan i processen…Grannen sa tvärtom? Innan tryckning av boken alltså…
Eller får man måla/teckna i valfri storlek innan förlaget får alsterna?”
Mitt svar:
Tack! Vad roligt att du skrev.
Jag ritar för det mesta i datorn och behöver därför inte bry mig så mycket om pappersstorlekar 🙂 När jag ritar för hand gör jag det på ett A4 200g slätt papper. Skissar på vanligt a4 kopieringspapper (eller var jag råkar ha till hands) och för över på mitt ljusbord. Orsaken att jag inte ritar större är 1, jag trivs inte riktigt med det och 2, då måste jag köpa en ny scanner. Bra pennor och papper är a och o.

Olika förlag vill ha olika format, det viktiga är att bilden är anpassad för textstyckena, så det är bra att fråga vilken teckenstorlek och naturligtvis hur mycket text det är på sidan, så det bästa är att höra med dom. Behövs något utfall på bilden (om bilden går kant i kant med sidan, behöver de ofta att bilden är 5mm större åt det hållet) Hittills har jag bara levererat digitalt, så jag är inte riktigt rätt person att fråga. När jag levererar digitalt kör jag i upplösning 300dpi (naturligvis rätt storlek i mm till boken) och i tif-format, men oxå där vill olika förlag ha olika , det är lite av en djungel.

Så, som sagt fråga förlaget!

Vänliga hälsningar
Millis

Jaha, nu tappade jag min kamera i golvet när jag skulle fota mina pennor! Nu blir det bara suddiga bilder. Äntligen en anledning att köpa en ny. Tips mottages tacksamt!Kommentarer stängda